Legenda Mărţişorului | Muzeul din inima mea

marți, 1 martie 2016

Legenda Mărţişorului

Odată, Soarele ajunsese la putere într-un stat, denumit abuziv Republica Moldova, luând chipul lui Vlad Filat. Un zmeu, zis Vlad Plahotniuc, l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. 

Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic, zis Andrei Năstase, s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus spre PMAN şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului, adică parlamentul, şi au început lupta. S-au înfruntat luni întregi, până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul îl eliberă pe Vlad Filat. Acesta se ridică la tribuna parlamentului, înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns deputat în parlament, în pofida tuturor sondajelor. Un alt zmeu, cu două capete roşii, l-a înghiţit de pe la spate, cât timp acesta se bucura de reuşita sa.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi pentru fiecare cap al fostului zmeu, unul alb şi unul roşu. Roşul înseamnă dragoste pentru reminiscenţele trecutului sovietic, iar Albul simbolizează sănătatea şi puritatea primului oligarh. Iniţial legătura între ciucuraşi era "cusută cu aţă albă". Ulterior, la insistenţa liderului PCRM, Vladimir Voronin, legătura a fost completată şi cu aţă roşie, pentru veşnica pomenire a celor 14 deputaţi din cadrul partidului său, mâncaţi de fostul zmeu.

După 12 zile de purtat mărţişorul, acesta se scoate şi se spânzură de un pom roditor, pentru a face alegeri anticipate în anul respectiv. Se mai spune că dacă e vreme frumoasă, atunci vom avea o primăvară cu multe proteste.